BAHAN2 DOH :-
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air ( tengok keadaan doh )
1/2 sudu garam @ ikut suka citarasa
3/4 @ 1/2 cawan kelapa parut/kelapa kering
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air ( tengok keadaan doh )
1/2 sudu garam @ ikut suka citarasa
3/4 @ 1/2 cawan kelapa parut/kelapa kering
INTI:-
2 ekor ikan kembung ( direbus dan ambik isinye kemudian tumbuk )
sedikit halia
sedikit halia
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
kalau suka boleh letak serai
5 biji halba
garam,gula,ajinomoto
2 ulas bawang putih
kalau suka boleh letak serai
5 biji halba
garam,gula,ajinomoto
CARA2 BUAT DOH:-
-Campur semua bahan dan air.
-Uli sehingga sebati kemudian bulatkan.
-Letak inti ditenggah doh.
-Kemudian gentel dan sedia untuk digoreng.
-Goreng dengan minyak yg banyak dan api yg perlahan.
-Kacau selalu supaya dia nampak sama warnanye.
INTI:-
-Tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia.
-Masukkan ikan yg telah ditumbuk bersama santan,halba,garam,gula dan ajino.
-Kacau sehingga kering.
BAHAN2 :-
1 1/2 cawan tepung gandum
4 sudu tepung beras ( paras )
4 sudu tepung jagung ( paras )
3/4 cawan gula ( kalau suka manis cukupkan 1 cawan )
4 cawan santan
1 sudu teh garam
sedikit pewarna merah @ kesukaan masing2
4 sudu tepung beras ( paras )
4 sudu tepung jagung ( paras )
3/4 cawan gula ( kalau suka manis cukupkan 1 cawan )
4 cawan santan
1 sudu teh garam
sedikit pewarna merah @ kesukaan masing2
CARA-CARA :-
-Campurkan kesemua bahan + santan
-Bagi memastikan bahan tidak berketul blend kesemua bahan
-Bahagikan kpd 2 bahagian
1-tampa warna
ii-warna merah
-Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pd loyang supaya senang untuk dikeluarkan apabila dipotong.
-Masukkan adunan secara berselang seli lebih kurang 2 minit setiap satu lapisan.
-Gunakan senduk @ sukatan yang sama utk setiap lapisan agar mendapat hasil yg menarik dan cantik.
-Tunggu sehingga kuih sejuk baru lah dipotong.
0 comments:
Post a Comment