YaNbu Al-SiNaYyAh 2009

Sunday, May 17, 2009

SPECIAL SOTO FROM YANBU

Assalamualaikum...ya soddiki!!!!!!! kaifahalik.


Macam biasalah XTVT kaum ibu2 kat sini,setiap selang 2 minggu aku hadir kelas memasak.
Hari rabu baru2 ni demo masak-memasak ni dekat rumah kak ain.Resepi yg dikongsi memang nyamaiiiiiiiiiii....sekali special soto dr chef ain.Kalau ada sesiapa nk cuba expecialy tuk mat2 bujang MALAYSIAN YANSAB tuh...nanti boleh cuba resepi kat bawah erk.Manalah tahu sekali sekala nk tukar menu pd hujung minggu.ahaaaaaaaks.
Ramai jugak hari tu yg hadir kelas masak kali ni,riuh rendah dibuatnye.Anak2 pun eeemmmm....tak yah cakap lah,dah memang keje dia org main je..sampai sepah rumah chef ain kita.Sorry lah kak oiiiiii,nak buat macammana ye.Jgn lah serik pulooooooks.hehehe.
Jom kita layan gambar2 kat bawah jap.




inilah tuan rumahnye chef ain


Ok lah sekarang mai kita pakat buat special soto ni....mesti bestnyeeee....


BAHAN-BAHAN:-

nasi himpit
sup
sambal kicap
bahan hiasan
bergedel

UTK SUP:-

1 ekor ayam-dipotong 4
5 ulas bawang merah-dihiris halus
10 ulas bawang putih-dihiris halus
2 cm halia-diketuk
4 batang serai-diketuk
1 peket sup bunjut
sedikit bunga lawang dan kulit kayu manis
2 helai daun pandan-jika ada
daun sup secukupnye
garam secukup rasa

CARA BUAT SUP:-

-Potong ayam dan rebus bersama sup bunjut,halia dan serai yg diketuk.
-Apabila ayam telah masak keluarkan dan goreng.
-Siat-siatkan bahagian isi ayam td utk ditabur sebagai hiasan.
-Manakala tulang2 yg telah diambik isinye dimasukkan semula kedalam sup bersama daun pandan.
-Goreng bawang yg telah dihiris halus,bunga lawang dan kulit kayu manis didalam kuali yg berasingan.Bila dah naik bau ,angkat dan tuangkan kedalam sup yg telah mendidih.Masukkan garam dan hirisan daun sup dan tutup api.

BAHAN-BAHAN UTK BERGEDIL:-

1/2 kg isi ayam dihiris kasar dan digoreng kemudian ditumbuk.
1 kg kentang dihiris dan digoreng kemudian ditumbuk
Daun sup secukupnye
1 biji telur ayam
Garam secukup rasa
Sedikit lada sulah

CARA-CARANYE:-

-Campur semua bahan2 dan bentukkan bulat.Sebelum goreng celupkan kedalam telur yg telah dikocak.Untuk mendapatkan bergedil yg cantik pastikan ianye garing baru diangkat dibalikkan.

SAMBAL KICAP:-

-segenggam cili/ikut citarasa anda
-2 ulas bawang putih
-sedikit air asam jawa @ perahan limau kasturi
-kicap kipas udang secukupnye(kalau tkde ape2 kicap lah)
-masukkan semua bahan dlm blender dan blend halus-sedia diguna

BAHAN UTK HIASAN:-
-sedikit taugeh-dicelur
-daun sup- dimayang halus
-sedikit soohun-digoreng
-bawang goreng

CARA MENGHIDANGNYE:-

Hidangkan nasi himpit bersama bahan2 hiasan,bergedil,sambal kicap dan tuangkan sup diatasnye...kemudian makaaaaaaaaan...

0 comments: