YaNbu Al-SiNaYyAh 2009

Monday, November 16, 2009

APAM GANDUM


BAHAN-BAHAN:-

1/2 KG TEPUNG GANDUM
1 BUNGKUS MAURIPAN ( dibancuh dgn 1/2 cawan air )
3/4 CAWAN GULA
3 CAWAN AIR
SECUBIT GARAM
1 BIJI KELAPA PARUT ( diambil putihnya sahaja )

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

-LOYANG DISAPU DGN SEDIKIT MINYAK .
-BANCUH MAURIPAN DGN 1/2 CAWAN AIR.
-MASUKKAN TEPUNG,GULA DAN GARAM KEDALAM MANGKUK,LALU CAMPURKAN YIS
YG TELAH DIBANCUH TADI KEDALAMNYA SAMBIL TUANG AIR LEBIHAN TADI KEMUDIAN KACAU.
-UNTUK MENDAPATKAN ADUNAN TIDAK BERKETUL BOLEH JUGA DI BLENDER ADUNAN TADI.
-TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG KEMUDIAN PERAPKAN SELAMA 1 JAM.
-PANASKAN KUKUSAN DAN KUKUS LAH SELAMA 40 MINIT.
-SEJUKKAN KEMUDIAN BARULAH DIPOTONG.
-KELAPA DIGAUL DGN SEDIKIT GULA DAN GARAM.
-BOLEH DIMAKAN UTK SARAPAN @ MAKAN PETANG.

0 comments: