YaNbu Al-SiNaYyAh 2009

Monday, January 4, 2010

KOCI MODEN

Salam 4 allzzzzzz...

N3 aku yg pertama dlm tahun baru ni aku nak kongsi citer pasal kuih koci.
Dari minggu lepas lagi anak tekak aku ni teringin sangat nak makan kuih koci.
Mana nak dapat kat arab niiih.Bila teringat je kuih ni mesti tertelan air liurnye.
Kalau kat malaysia takde lah suka sangat kuih ni,jarang sangat aku beli.Tapi kat sini mak oiii...dia punya gambaran pun kasi leleh oooo....

Dua hari lepas dah tak tahan sangat rasanyer nak makan kuih ni...nyaris2 jam 3 pagi aku nak buat kuih koci ni,tp nasib baik lah tahap kesabaran ni masih lagi ditahap yg tinggi...sabor lagi,hinggalah bangun pagi tu...dgn tak menangguhkan lagi aku terus capai kacang hijau dan ku rebus buat inti untuk kuih koci ni.
Teringat pulak kuih koci ni bungkus ngan daun pisang...alamak...nak carik mana laah daun pisang niii,kata2 kak daa masih tergiang-ngian di corong telinga aku ni... " bungkus ngan plastik pun boleh katanye.."



Eeeemm...apalagi maka kerja2 membuat kuih koci ni pun berjalan ngan lancarnye..
Tapi bila siap kuih ni kelakar pulak rasanye,apa tidaknye kuih koci bungkus ngan plasti...tak pernah aku nengoknyer.Tapi is ok rasanye tetap gak macam kuih koci...jadik lah tuuu asal dapat rasa kuihnye pun alhamdulillah.
Resepi kuih ni aku ambik dari blog mat gebu...sedaaap.Tapi kau orang janganlah gelak pulak bila dah tengok kuih koci aku ni....malu maaa..first time buat niih.
Insyaallah akan diusahakan lagi sehingga berjaya...huhuhu



Bayangkan lah..satu adunan kuih koci tu aku dapat dlm 40 biji lebih...simpan 10 biji tuk cik hubby bekal tuk kerja ,yang lain aku bedaaal sorang jerk.Anak2 aku langsung tak makan,dia orang tanyer kuih ape ni mama...dia orang tengok hitam semacam jerk...tak sedaap dia cakap...takpe lah tak sedaap mama makan sorang je...

1 comments:

LYNN said...

alamak chef Mar, akak dah modified kue tu tapi memang dah diakui oleh mokcik penjual kue. kukus dulu dgn santan pekat then baru bungkus dengan plastik. kekadang tak payah bungkus pun dah boleh makan dah macam badak berendam ...tapi untuk lebih molek dihidangkan maka akak bungkusle dgna plastik selepas dikukus. coz plastik kekadang membebaskan bahan kimia jugak bila tahap kepanasan terlalu tinggi...ehem.jadi ahli kimia la pulakkk