PULUT KUNING
1/2 kg beras pulut
3 keping asam gelugur
2 s/b serbuk kunyit
air secukupnya
3 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
CARA2:-
1/2 kg beras pulut
3 keping asam gelugur
2 s/b serbuk kunyit
air secukupnya
3 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
CARA2:-
1 ) -Beras pulut dicuci hingga bersih
kemudian rendam semalaman bersama
asam gelugur dan serbuk kunyit.
2 ) -Toskan beras,panaskan kukusan
3 ) -Kukus sehingga keluar wap
4) -Angkat dan keluarkan pulut letak dalam bekas besar
5 ) -Tuangkan santan yg telah dicampur dgn. garam dan gula,kacau rata.
6 ) -Kukus semula sehinggalah keluar wap.
7 ) -Angkat sejukkan.
RENDANG AYAM
1 ekor ayam-dipotong 20
Bahan mesin:-( A )
3 biji bawang besar india
4 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
10 biji lada jarum
5 batang serai
Bahan ( B )
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan cili kering-( dimesin )
2 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat
4 s/b kerisik
Gula,serbuk perasa dan garam secukup rasa
2 helai daun kunyit-dihiris halus
CARA2:-
- Panaskan minyak kemudian tumis cili kering ,
masukkan pula bahan mesin dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan asam keping,gaul rata.
-Agak setengah masak ayam tadi masukkan santan,gula dan serbuk perasa.
-Gaul rata,sehingga nampak agak kering masukkan masukkan kerisik bersama
daun kunyit.
-Gaul sebati ,biarkan selama 10 minit baru diangkat.
asam gelugur dan serbuk kunyit.
2 ) -Toskan beras,panaskan kukusan
3 ) -Kukus sehingga keluar wap
4) -Angkat dan keluarkan pulut letak dalam bekas besar
5 ) -Tuangkan santan yg telah dicampur dgn. garam dan gula,kacau rata.
6 ) -Kukus semula sehinggalah keluar wap.
7 ) -Angkat sejukkan.
RENDANG AYAM
1 ekor ayam-dipotong 20
Bahan mesin:-( A )
3 biji bawang besar india
4 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
10 biji lada jarum
5 batang serai
Bahan ( B )
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan cili kering-( dimesin )
2 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat
4 s/b kerisik
Gula,serbuk perasa dan garam secukup rasa
2 helai daun kunyit-dihiris halus
CARA2:-
- Panaskan minyak kemudian tumis cili kering ,
masukkan pula bahan mesin dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan asam keping,gaul rata.
-Agak setengah masak ayam tadi masukkan santan,gula dan serbuk perasa.
-Gaul rata,sehingga nampak agak kering masukkan masukkan kerisik bersama
daun kunyit.
-Gaul sebati ,biarkan selama 10 minit baru diangkat.
0 comments:
Post a Comment