YaNbu Al-SiNaYyAh 2009

Saturday, May 23, 2009

RESEPI KEROPOK LEKOR

n3 kali ni aku nk kongsi resepi keropok lekor pada kau orang,bukan ape saje nk hilangkan rasa boring ni sebelum masuk zzzzzzzzz.....
kalau dulu aku cuma masyuukkan gambarnye je,skarang kita tengok resepinye fuloooks.Ni versi aku kat yanbu ni,pakai tpg kanji ngan tepung gandum.Pernah dengar tak????coz kat sini tak ada tepung sagu.Jadi kena reka sendirilah...tp rasanye tetap macam asli punyeeer.Balik malaysia nanati boleh bisnes keropok lekor lak.ahaaaks.Mai pakat tengok resepinye.


inilah hasiiiiil nyeeer


BAHAN-BAHAN:-

1 mangkuk isi ikan kembung yg telah siap dibuang kulit dan tulangnye.
3/4 mangkuk tepung kanji
3 genggam tepung gandum
Sedikit garam halus
Sedikit ajinomoto
Air secukupnye(anggaran 1/2 cawan je)


CARA-CARA MEMPROSESNYE:-

-Ikan dibersihkan dan dibuang kepala,ekor,kulit dan tulangnye.
-Kemudian sukat isinye dgn ape2 mamgkuk.
-Blender isi ikan td bersama air,garam dan ajinomoto.
-Tuang isi ikan yg telah disiap blender kedalam bekas besar(besin)
-Masukkan tepung kanji bersama tpg gandum,gaul sebati sehingga menjadi doh tidak melekat ditnggan.Lihat foto 1.
-Kemudian gentil seperti foto 2,menggikut saiz sendiri ye.
-Rebus dalam air yg mendidih.Apabila keropok tu dah timbul itu maknanye dah masak boleh diangkat dan disejat airnye.

p/s:-boleh dimakan begitu atau digoreng.kemudian hidang dngan sos lada.



Glitter Words

7 comments:

Dida... said...

Testing.. testing..

Ha k. Mar.. dah boleh letak komen dah ni...

LYNN said...

testing gak!ni

ezlin said...
This comment has been removed by the author.
Hang Jebat said...

Bismillah..
aa siapa nak minta tolong kirimkan tepung sagu? (untuk kawan2 di over sea terutamanya)jiran kat umah saya ni pengeluar tepung sagu. dia minta tolong hebohkan ni..500gm=rm2.50.kos pos tanggung sendiri.email saya untuk cek harga penghantaran klu mau.. jebat_gt80@yahoo.com.sg

aisah said...

salam... sedapnya keropok lekor... bila stay kat arab ni teringin lak nak makan... esok lusa boleh buat ni.. terima kasih atas berkongsi resepi nya...

ninuna said...

salam...mana nk dpt kanji er???
kalu kagt mesir nk bgtau ape er dlm ammi dia??
tenkiuuu

ahmad nabawie said...

cakap jer Tapioka ker Tabbyoka(jangan slah sebut jadi Teletabies plakz!).. dorang tau..
kat Hayyu Asyir bawabah 3 banyak tu.. kat Ammou Ragab,kat sebelah orang jual Battah(itik).. deretan cc..!